bài tập câu tường thuật lớp 8

Bài tập luyện câu trần thuật lớp 8 với đáp án

Bài tập luyện Reported Speech lớp 8 với đáp án

Bài tập luyện về Câu trần thuật giờ đồng hồ Anh lớp 8 với đáp án gom học viên lớp 8 ôn tập luyện kiến thức và kỹ năng tiếp tục học tập về phong thái gửi câu thẳng quý phái con gián tiếp hiệu suất cao.

Bạn đang xem: bài tập câu tường thuật lớp 8

Bài 1. Chọn đáp án đúng

1. When he was at Oliver’s plat yesterday, Martin asked if he ______ use the phone.

A. can

B. could

C. may

D. must

2. George couldn’t help u. He ______ u đồ sộ ask Kate.

A. tell

B. said

C. told

D. say

3. Judy ______ going for a walk, but no one else wanted đồ sộ.

A.admitted

B. offered

C. promised

D. suggested

4. I said that I had met her ______ .

A. yesterday

B. the previous day

C. the day

D. the before day.

5. The man asked the boys ______ .

A. why did they fight

B. why they were fighting

C. why they fight

D.why were they fighting

6. “______the door”, he said.

A. please open

B. open pleased

C. please đồ sộ open

D. please, opening

7. I wanted đồ sộ know ______ return home page.

A. when would she

B. when will she

C. when she will

D. when she would

8. The woman wonders _______ doing well at school.

A. whether her children are

B. if her children were

C. whether her children were

D. her children are if

9. Peter said he was leaving for Paris ______.

A. next week

B. the week previous

C. following week

D. the following week

10. “I don’t usually drink milk when ______ ” Mrs. Pike said.

A. she was hungry

B. I was hungry

C. I am hungry

D. I will be

Bài 2. Chuyển những câu sau đây quý phái câu con gián tiếp.

1. “Open the door,” he said đồ sộ them.

- He told them...................................................................

2. “Where are you going?” he asked her.

- He asked her where.........................................................

3. “Which way did they go?” he asked.

- He asked... ......................................................................

4. “Bring it back if it doesn’t fit”, I said đồ sộ her.

- I told... ............................................................................

5. “Don’t try đồ sộ open it now,” she said đồ sộ us.

- She told... ........................................................................

6. “Is it going đồ sộ be a fine day today?” I asked her.

- I asked her... ....................................................................

7. “He’s not at home”, she said.

- She said that... .................................................................

8. “Is the bus station far away?” the girl asked.

- The girl wanted đồ sộ know... ..............................................

9. “Don’t stay out late, Ann” Tom said.

- Tom told Ann... ...............................................................

10. “Please let u borrow your xế hộp,” he said đồ sộ her.

- He asked... ........................................................................

11. “Jean, have you seen my gloves?” Thomas asked.

- Thomas asked Jean.....

12. Don’t leave the window open, Mary”, I said.

- I told Mary.... ...................................................................

13. “I’ll have a cup of tea with you,” she said.

- She said that...

14. “I’ll pay him if I can” she said.

- She said that... ...................................................................

15. “What are you going đồ sộ vì thế next summer?” she asked.

- She asked us.... ...................................................................

16. “I’ll phone you tomorrow,” he told Jack.

- He told Jack that.... .............................................................

17. “Can I sit beside you, Jean?” Tom asked.

- Tom asked Jean.... ..............................................................

18. “I want a camera for my birthday,” he said.

- He said that.... ...................................................................

19. “Don’t keep the door locked,” he said đồ sộ us.

- He told us.... ...................................................................

20. “How long are you going đồ sộ stay?” I asked him.

- I asked him how long....

21. “Are you going by train?” she asked u.

- She wanted đồ sộ know.... ..................................................

22. “Don’t use too much hot water,” she said đồ sộ us.

- She asked us.... ..............................................................

23. “Will you come đồ sộ my party?” she said đồ sộ u.

- She invited u.... ............................................................

24. “Don’t vì thế it again,” she said đồ sộ them.

- She told them..................................................................

25. “ Did Mr Brown send the potatoes đồ sộ you?” she asked.

- She asked.......................................................................

26. “Don’t get your shoes dirty, boys,” she said.

- She told..........................................................................

27. “What vì thế you want for lunch today, Peter?” Mary asked.

- Mary asked.......................................................................

28. “Can I borrow your typewriter, Janet?” asked Peter.

- Peter asked if .......................................................................

29. “Why didn’t I get a computer before?” thought the office manager.

- The office manager wondered............................................................

30. “You had better not lend him any more money, Elizabeth,’’ said John.

- John advised Elizabeth........................................................................

31. “You stole my best cassette, Amanda!” said John.

- John accused.......................................................................................

32. “You damaged my bicycle, John!” said Mary.

- Mary accused......................................................................................

33. “When was your little boy born?” said the nurse đồ sộ Mrs. Bingley.

- The nurse asked Mrs. Bingley...............................................................

34. “You should take more exercise, Mr. Robert,” the doctor said.

- The doctor advised................................................................................

35. “Will I find a job?”, Tim said đồ sộ himself.

- Tim wondered.......................................................................................

36. “I’m sorry I gave you the wrong number,” said Paul đồ sộ Susan.

- Paul apologized.....................................................................................

37. “When is the first day of your holiday, Peter?” Martha asked.

- Martha asked Peter when.....................................................................

38. “Can I have a new bicycle?” said Anna đồ sộ her mother.

- Anna asked............................................................................................

39. “Don’t leave the house until I get back, William”, his mother said.

- William’s mother told..........................................................................

40. “Don’t bite your nails,” said Mrs. Rogers đồ sộ her son.

- Mrs. Rogers told....... .............................................................................

41. “I’ve seen the film three times, Mary” said George.

- George said............................................................................................

42. “I’m sorry, Angela,” said Martin, “I’m afraid I’ve damaged your xế hộp.

- Martin apologized..................................................................................

43. “Have you had enough for lunch?” the landlady asked us.

- The landlady asked................................................................................

44. “John, please don’t tell anyone my new address,” said Mary.

- Mary asked............................................................................................

45. “Breakfast will not be served after 9. 30” said the notice.

- The notice said that..............................................................................

46. “Where is the best place đồ sộ buy souvenirs?”

- I asked..................................................................................................

47. “Don’t forget đồ sộ bring your passport with you tomorrow”

- She reminded u ................................................................................

48. “Do not write on the wall,” said the teacher đồ sộ the boys.

- The teacher told the boys………………………………………..........

49. “How many jobs have you had since 2000?” the interviewer asked Mr. Simpson.

- The interviewer asked ...........................................................................

50. “Why didn’t you report the incident đồ sộ the police?” the officer asked the frightened witness.

- The officer wanted đồ sộ know...................................................................

51. "If I were you,I wouldn't buy this car"

- He advised...............................................................................................................

52. "Shall I carry your suicase,Lan?" said Nam.

- Nam offered.............................................................................................................

53. "Yes,all right,I'll share the food with you, Dave."

- Ann agreed..............................................................................................................

54. "Sue,can you remember đồ sộ buy some bread?"

- Paul reminded..........................................................................................................

55. "Don't touch anything in this room", the man said đồ sộ the children.

- The man ordered......................................................................................................

56. "I must go home page đồ sộ make the dinner", said Mary.

- Mary.......................................................................................................................

57. "Are you going đồ sộ Ho Chi Minh City next week?" Tom asked u.

- Tom asked..............................................................................................................

58. "Have you finished your homework?" Mom asked.

- Mom asked if..........................................................................................................

59. She said đồ sộ me:"I can't vì thế it by myself"

- She told u that......................................................................................................

60. "Does your brother live in London, Nam?" Lan asked.

- Lan wanted đồ sộ know if..............................................................................................

61. "Don't repeat this mistake again." his father warned him.

- His father warned him...............................................................................................

62. "Give u a smile," The photographer said đồ sộ u.

- The.........................................................................................................................

63. "Don't leave these book on the table", the librarian said đồ sộ the students

- The librarian told the students………………………………………………..

64. "Have you travelled abroad much?" he asked u.

- He............................................................................................................................

65. "Who has written this note?" the quấn asked the secretary.

- The quấn asked........................................................................................................

66. "I have just received a postcard from my sister," my friend said đồ sộ u.

- My friend told u.....................................................................................................

67. "This story happened long ago" he said.

- He said...................................................................................................................

Bài 3. Chuyển những câu sau đây quý phái câu con gián tiếp.

1. "Where is my umbrella?" she asked.

She asked............................................. ......................

2. "How are you?" Martin asked us.

Martin asked us................................................ ...................

3. He asked, "Do I have đồ sộ vì thế it?"

He asked............................................. ......................

4. "Where have you been?" the mother asked her daughter.

The mother asked her daughter.......................................... .........................

5. "Which dress vì thế you lượt thích best?" she asked her boyfriend.

She asked her boyfriend......................................... ..........................

6. "What are they doing?" she asked.

She wanted đồ sộ know.............................................. .....................

7. "Are you going đồ sộ the cinema?" he asked u.

He wanted đồ sộ know.............................................. .....................

8. The teacher asked, "Who speaks English?"

The teacher wanted đồ sộ know.............................................. .....................

9. "How vì thế you know that?" she asked u.

She asked u................................................ ...................

10. "Has Caron talked đồ sộ Kevin?" my friend asked u.

My friend asked u................................................ ................…

11. "What's the time?" he asked.

→ He wanted đồ sộ know .................................................. .

12. "When will we meet again?" she asked u.

→ She asked u .................................................. .

13. "Are you crazy?" she asked him.

→ She asked him .................................................. .

14. "Where did they live?" he asked.

→ He wanted đồ sộ know .................................................. .

15. "Will you be at the party?" he asked her.

→ He asked her .................................................. .

16. "Can you meet u at the station?" she asked u.

→ She asked u .................................................. .

17. "Who knows the answer?" the teacher asked.

→ The teacher wanted đồ sộ know .................................................. .

18. "Why don't you help me?" she asked him.

→ She wanted đồ sộ know .................................................. .

19. "Did you see that car?" he asked u.

→ He asked u .................................................. .

20. "Have you tidied up your room?" the mother asked the twins.

→ The mother asked the twins .................................................. .

Bài 3: Sắp xếp những kể từ sau muốn tạo trở thành thắc mắc con gián tiếp trả chỉnh

1. asked/was/how much/that/Tom/computer

Tom __________________________________

2. had/to know/the officer/if/wanted/the keys/I

The officer _____________________________

3. Ann/hadn’t come/why/to her party/asked/Sam/he

Ann __________________________________

4. asked/Jane/for her holidays/she/was going/he/where

He ___________________________________

5. me/English/asked/I/spoke/He/if

He __________________________________

6. old/asked/He/her/how/was/mother

He __________________________________

7. British/was/asked/whether/He/I/me/American/or

He __________________________________

8. boy/The asked/the/where/lived/policeman/be

The policeman ________________________

9. had/Bristol/She/I/been/asked/to/before/if

She _________________________________

10. the/asked/time/train/She/what/arrived.

She _________________________________

Bài 4: Chọn phương án trúng nhất.

1. “What has Daddy made for dinner ? ” asked Simon.

A. Simon asked what Daddy had made for dinner.

B. Simon asked what Daddy have made for dinner.

C. Simon asked what Daddy has made for dinner.

2. “Who won the match? ” asked Monica.

A. Monica asked who had won the match.

B. Monica asked who have won the match.

C. Monica asked who has won the match.

3. “Has Sarah ever been đồ sộ Siena ? ” he asked.

A. He asked whether Sarah had never been đồ sộ Siena.

B. He asked whether Sarah had ever been đồ sộ Siena.

C. He asked whether Sarah has never been đồ sộ Siena.

4. “Do you lượt thích fried eggs?”Anne asked David

A. Anne asked David whether he lượt thích fried eggs.

B. Anne asked David if he lượt thích fried eggs.

C. Anne asked David if he liked fried eggs.

5. “Can they play the piano?” she asked

A. She asked if they could play the piano.

B. She asked if they can play the piano.

C. She asked whether they can play the piano.

Bài 5. Bài tập luyện câu trần thuật xáo trộn negative và positive

1. She said, "Go upstairs."

→ She told u .................................................. .

2. "Close the door behind you," he told u.

→ He told u .................................................. .

3. "Don't be late," he advised us.

→ He advised us .................................................. .

4. "Stop staring at u," she said.

→ She told him .................................................. .

5. "Don't be angry with u," he said.

→ He asked her .................................................. .

6. "Leave u alone," she said.

→ She told u .................................................. .

7. "Don't drink and drive," she warned us.

→ She warned us .................................................. .

8. "John, stop smoking," she said.

→ She told John .................................................. .

9. "Don't worry about us," they said.

→ They told her .................................................. .

10. "Meet u at the cinema." he said.

→ He asked u .................................................. .

11. He said, "I lượt thích this tuy vậy."

→ He said .................................................. .

12. "Where is your sister?" she asked u.

→ She asked u .................................................. .

13. "I don't speak Italian," she said.

→ She said .................................................. .

14. "Say hello đồ sộ Jim," they said.

→ They asked u .................................................. .

15. "The film began at seven o'clock," he said.

→ He said that ..................................................

Bài 6. Chuyển những câu sau quý phái con gián tiếp. 

1. "Stop talking, Jin," the teacher said.

→ The teacher told Jin .................................................. .

2. "Be patient," she said đồ sộ her.

→ She told her .................................................. .

3. "Go đồ sộ your bedroom," her mother said đồ sộ her.

→ Her father told her .................................................. .

4. "Hurry up," she said đồ sộ us.

→ She told us .................................................. .

5. "Give u the key," he told her.

→ He asked her .................................................. .

6. "Play it again, Somi," she said.

→ She asked Somi .................................................. .

7. "Stand up, Caron" he said.

→ He asked Caron .................................................. .

8. "Fill in the size, Madame," the receptionist said.

→ The receptionist asked the guest .................................................. .

9. "Take off your shoes," she told us.

→ She told us .................................................. .

10. "Mind your own business," she told u.

→ She told u .................................................. .

Bài 7. Choose the correct answer.

1. Yesterday, Laura ______ him đồ sộ put some shelves up.

A. asked

B. is asking

C. ask

D. was asked

2. Tom has ______ this story wasn’t completely true.

A. admitting that

B. was admitted that

C. admitted that

D. admit that

3. When I rang Tessa some time last week, she said she was busy ______ day.

A. that

B. the

C. then

D. this

4. I wonder _____ the tickets are on sale yet.

A. what

B. when

C. where

D. whether

5. Mathew _____ Emma that her train was about đồ sộ leave.

A. has reminded

B. has reminded that

C. reminded

D. reminded that

6. Hello, Jim. I didn’t expect đồ sộ see you today. Sophie said you _____ ill.

A. are

B. were

C. was

D. should be

7. Ann ______ and left.

A. said goodbye đồ sộ me

B. says goodbye đồ sộ me

C. tell u goodbye

D. told u goodbye

8. I told you ______ switch off the computer, didn’t I ?

A. don’t

B. not

C. not to

D. đồ sộ not

9. Bill was slow, ví I ________ hurry up.

A. tell him

B. told him for

C. told to

D. told him to

10. Sarah was driving đồ sộ fast, ví I ______ đồ sộ slow down.

A. asked her

B. asked

C. ask

D.have asked her

Bài 8. Change đồ sộ reported speech using the person and the verb in brackets!

1. Yes! I’ll try it again (JACK, AGREE)

2. Would you lượt thích đồ sộ drive u school? (JIM, OFFER)

3. I will pay you on Monday (THE BOSS, PROMISE)

4. Keep quiet or I’ll punish you (THE TEACHER, THREATEN)

5. Please, close the window (FATHER, ASK).

6. Please, don’t hit the cát. (HE,BEG)

7. Move đồ sộ your right (THE INSTRUCTOR, COMMAND)

8. You mustn’t come home page after eleven (MOTHER, FORBID)

9. Mix the eggs with flour. (THE COOK, INSTRUCT)

10. Don’t forget đồ sộ lock the door (DAD, REMIND)

Bài 9. Chuyển những câu sau về dạng câu trần thuật

1. “If the weather is fine, I will go on a picnic with my friends,” she said.

............................................................................................

2. “What would you vì thế if you had three days off ?” I asked him.

............................................................................................

3. “I would have come đồ sộ see you if I had known your address, Jim” she said.

.............................................................................................

4. “I’m sure she will help you if you ask her.” , he told u.

.............................................................................................

5. “If Today were Sunday, we wouldn’t go đồ sộ school.” They said đồ sộ u.

...........................................................................................

6. She said đồ sộ u, “If I were you, I wouldn’t tell her about this.”

..........................................................................................

7. “There would not be enough seats if a lot of guests came.”, they said.

........................................................................................

8. “You will be surprised if you meet him.” , Peter said đồ sộ Linda.

.........................................................................................

9.The boy said : “I won’t be strong if I don’t swim everyday.”

Xem thêm: dung dịch nào sau đây hòa tan được al2o 3

.........................................................................................

10. “What would you vì thế if you saw a snake ?” Nam asked Nga.

.........................................................................................

Bài 10. Put into the reported speech.

1. Tom said: “I want đồ sộ buy a pocket calculator for my father.”

_____________________________________

2. She said; “I once spent a summer in this village.”

_____________________________________

3. The nurse said: “The patient in this room didn’t obey your orders, doctor.”

_____________________________________

4. They said đồ sộ u : “You taught us English last year.”

_____________________________________

5. Mr. Brown said : “Our trip cost us two thousand dollars.”

_____________________________________

6. He said đồ sộ her : “ I can’t find my hat anywhere in this room.”

_____________________________________

7. My father said đồ sộ them : “My secretary is going đồ sộ finish this job.”

_____________________________________

8. They said : “We can’t meet you here either today or tomorrow.”

_____________________________________

9. My mother said : “I think it won’t rain tomorrow.”

_____________________________________

10. He said: “Your xế hộp has been stolen, John.”

_____________________________________

Bài 11. Khoanh tròn trĩnh vô đáp án đúng:

1. Jim said đồ sộ me: “ They will build a new bridge across this river this year”.

A. Jim said đồ sộ u that they will build a new bridge across this river this year.

B. Jim said đồ sộ u that they would build a new bridge across this river this year.

C. Jim said đồ sộ u that they would build a new bridge across that river that year.

2. My mother often tells u :"You need đồ sộ take care of yourself”.

A. My mother often tells u that I need đồ sộ take care of yourself.

B. My mother often tells u that I need đồ sộ tke care of herself

C. My mother often tells u that I need đồ sộ take care of myself

3. Peter informed u : “ They canceled the meeting yesterday”.

A. Peter informed u that they canceled the meeting yesterday.

B. Peter informed u that they had canceled the meeting yesterday.

C. Peter informed u that they had canceled the meeting the day before.

4. Peter and Jane said đồ sộ me:’ Our wedding will be held next week”.

A. Peter and Jane said đồ sộ u that my wedding would be held next week.

B. Peter and Jane said đồ sộ u that their wedding would be held the next week.

C. Peter and Jane said đồ sộ u that their wedding would be held the following week.

5. I told him:’ I am busy this week ví I can’t come đồ sộ your các buổi party.”

A. I told him that I was busy this week ví I can’t come đồ sộ my các buổi party.

B. I told him that I was busy that week ví I couldn’t come đồ sộ my party

C. I told him that I was busy that week ví I couldn’t come đồ sộ his các buổi party.

Bài 12. Chuyển những thắc mắc thẳng sau đây trở thành câu con gián tiếp.

1. Tony asked his girlfriend: “How many pairs of jean vì thế you have?”

_______________________________________________

2. “Are you going đồ sộ Da Nang thành phố next Friday?” Lan asked Phong.

_______________________________________________

3. “Have you gone đồ sộ see the movie "Ant-Man and the Wasp: Quantumania"?” Linh asked Lien.

_______________________________________________

4. “Does your sister live in Thai Binh, Huong?” Nam asked.

_______________________________________________

5. “What are you doing now?” Jim asked his brother.

_______________________________________________

6. “Did you enjoy the birthday các buổi party yesterday?” my classmate asked u.

______________________________________________

7. My friends always ask me: "What kind of music vì thế you lượt thích the most?"

_____________________________________________

8. “What have you done đồ sộ cope with your work stress?” My doctor asked u.

_____________________________________________

9. “What vì thế you often vì thế if you are sad?” Jim asked u.

______________________________________________

10. Jim asked me: "Who did you run rẩy into last night?"

_____________________________________________

Bài 13. Chuyển những thắc mắc thẳng sau đây trở thành câu con gián tiếp.

1. Lisa asked her boyfriend: “How many pairs of shoes vì thế you have?”

Lisa asked her boyfriend _____________________________________________

2. “Are you going đồ sộ Hai Phong next week?” Peter asked Jane.

Peter asked Jane whether ________________________________________

3. “Have you done the washing?” Mom asked my sister.

Mom asked my sister ___________________________________________

4. “Does your brother live in Da Nang, Peter?” Jane asked.

Jane asked Peter _____________________________________________

5. “What are you doing now?” Tony asked his father.

Tony asked his father ___________________________________________

6. “Did you enjoy the meeting last night?” my classmate asked u.

My classmate asked u ___________________________________________

7. Peter said :"I am looking forward đồ sộ my brother’s present".

Peter said he _______________________________________

8. “I have just received an gmail from my foreign friend.” Phong said đồ sộ u.

Phong said đồ sộ u __________________________________________

9. “What vì thế you often vì thế if you are stress?” Tony asked u.

Tony asked u ______________________________________

10. Peter said: "I hope it will be sunny tomorrow.”

Peter said he _________________________________________

Bài 14. Change into "Reported speech"

1. Mr. Brown told Ann, 'Please give u some food!'

Mr. brown asked _________________________

2. I said đồ sộ her, 'Don't make noise in class!'

I told_________________________

3. Peter said 'Can you help u, Juan?"

Peter asked Juan _________________________

4. She told him "Don't swim the in sea!"

She _________________________

5. The tiger said đồ sộ the farmer "Show u your wisdom!"

The tiger asked _________________________

6. They said đồ sộ u "Don't drive too fast, please"

They told _________________________

7. He told u "Can you lend u your dictionary"

He asked _________________________

8. The man said "Please tell u the way đồ sộ the post office"

The man told u _________________________

9. The teacher told us "Don't put your legs on the table"

The teacher ordered _________________________

10. "Could you open the door, Linh!"

He asked Linh _________________________

Bài 15 Điền vô vị trí trống không kể từ thích hợp “said” hoặc “told”

1. He _______ u a nice story.

2. Sarah _______ đồ sộ her mum that she was sick.

3. We _______ that we were going đồ sộ leave that night.

4. Paul _______ his books were missing.

5. She _______ that she would take the dog out that night.

6. Brian _______ that he had moved đồ sộ Canada the week before.

7. Dan _______ Lara đồ sộ stop spending ví much money.

8. Our teacher _______ us that Christopher Columbus had discovered had discovered America.

9. He _______ they would arrive the following day.

10. They _______her đồ sộ come early.

11. Fiona _______ đồ sộ Kate that she had bought a nice skirt the day before.

12. I was sure that he _______ the truth.

Đáp án

Bài 1. Chọn đáp án đúng

1 - B; 2 - C; 3 - D; 4 - B; 5 - B

6 - A; 7 - D; 8 - B; 9 - D; 10 - C

Bài 2. Chuyển những câu sau đây quý phái câu con gián tiếp.

1. He told them đồ sộ open the door.

2. He asked her where she was going.

3. He asked u which way they had gone.

4. I told her đồ sộ bring it back if it didn’t fit.

5. She told us not đồ sộ try đồ sộ open it then.

6. I asked her whether/ if it was going đồ sộ be a fine day that day.

7. She said that he was not at home page.

8. The girl wanted đồ sộ know whether/ if the bus station was far away.

9. Tom told Ann not đồ sộ stay out late.

10. He asked her đồ sộ let him borrow her xế hộp.

11. Thomas asked Jean whether/if she had seen his gloves.

12. I told Mary not đồ sộ leave the window open.

13. She said that she would have a cup of tea with u.

14. She said that she would pay him if she could.

15. She asked us what we were going đồ sộ vì thế the following summer.

16. He told Jack that he would phone him the following day.

17. Tom asked Jean whether/if he could sit beside her.

18. He said that he wanted a camera for his birthday.

19. He told us not đồ sộ keep the door locked.

20. I asked him how long he was going đồ sộ stay.

21. She wanted đồ sộ know whether I was going by train.

22. She asked us not đồ sộ use too much hot water.

23. She invited u đồ sộ come đồ sộ her các buổi party.

24. She told them not đồ sộ vì thế it again.

25. She asked whether/ if Mr. Brown sent the potatoes đồ sộ u.

26. She told the boys not đồ sộ get their shoes dirty.

27. Mary asked what Peter wanted for lunch that day.

28. Peter asked Janet whether/ if he could borrow her typewriter.

29. The office manager wondered why he hadn’t got a computer before.

30. John advised Elizabeth not đồ sộ lend him any more money.

31. John accused Amanda of stealing his best cassette.

32. Mary accused John of damaging her bicycle.

33. The nurse asked Mrs. Bingley where her little boy had been born.

34. The doctor advised Mr. Robert đồ sộ take more exercise.

35. Tim wondered whether/ if he would find a job.

36. Paul apologized đồ sộ Susan for giving her the wrong number.

37. Martha asked Peter when the first day of his holiday was.

38. Anna asked her mother whether/ if she could have a new bicycle.

39. William’s mother told him not đồ sộ leave the house until she got back.

40. Mrs. Rogers told her son not đồ sộ bite his nails.

41. George said đồ sộ Mary that he had seen the film three times.

42. Martin apologized đồ sộ Angela for having damaged her xế hộp.

43. The landlady asked us whether/if we had had enough for lunch.

44. Mary asked John not đồ sộ tell anyone her new address.

45. The notice said that breakfast would not be served after 9.30.

46. I asked where the best place đồ sộ buy souvenirs was.

47. She reminded u đồ sộ bring my passport with u the following day.

48. The teacher told the boys not đồ sộ write on the wall.

49. The interviewer asked Mr. Simpson how many jobs he had had since 2000.

50. The officer wanted đồ sộ know why the frightened witness hadn’t reported the incident đồ sộ the police.

51. He advised u not đồ sộ buy that xế hộp.

52. Nam offered đồ sộ carry Lan's suitcase.

53. Ann agreed đồ sộ share the food with Dave.

54. Paul reminded Sue đồ sộ buy some bread.

55. The man ordered the children not đồ sộ touch anything in that room.

56. Mary said that she had đồ sộ go home page đồ sộ make the dinner.

57. Tom asked u if/whether I was going đồ sộ Ho Chi Minh City the next week/the following week.

58. Mom asked if I had finished my homework.

59. She told u that she couldn't vì thế it by herself.

60. Lan wanted đồ sộ know if Nam's brother lived in London.

61. His father warned him not đồ sộ repeat that mistake again.

62. The photographer told u đồ sộ give a smile.

63. The librarian told the student not đồ sộ leave those books on the table.

64. He asked u if I had traveled abroad much.

65. The quấn asked the secretary who had written that note.

66. My friend told u she had just received a postcard from his sister.

67. He said that story had happened long before.

Bài 3. Chuyển những câu sau đây quý phái câu con gián tiếp.

1. She asked where her umbrella was.

2. Martin asked us how we were.

3. He asked if he had đồ sộ vì thế it.

4. The mother asked her daughter where she had been.

5. She asked her boyfriend which dress he liked best

6. She wanted đồ sộ know what they were doing

7. He wanted đồ sộ know if I was going đồ sộ the cinema

8. The teacher wanted đồ sộ know who spoke English

9. She asked u how I knew that

10. My friend asked u if Caron had talked đồ sộ Kevin

11. He wanted đồ sộ know what the time was

12. She asked u when we would meet again

13. She asked him if he was crazy

14. He wanted đồ sộ know where they had lived

15. He asked her if she would be at the party

16. She asked u if I could meet her at the station

17. The teacher wanted đồ sộ know who knew the answer

18. She wanted đồ sộ know why he didn't help her

19. He asked u if I had seen that car

20. The mother asked the twins if they had tidied up their room.

Bài 3: Sắp xếp những kể từ sau muốn tạo trở thành thắc mắc con gián tiếp trả chỉnh

1. Tom asked how much that computer was.

2. The officer wanted đồ sộ know if I had the keys.

3. Ann asked Sam why he hadn’t come đồ sộ the các buổi party.

4. He asked Jane where she was going for her holidays.

5. He asked u if I spoke English.

6. He asked how old her mother was.

7. He asked u whether I was British or American.

8. The policeman asked the boy where he lived.

9. She asked if I had been đồ sộ Bristol before.

10. She asked what time the train arrived.

Bài 4: Chọn phương án trúng nhất.

1. A

2. A

3. B

4. C

5. A

Bài 5. Bài tập luyện câu trần thuật xáo trộn negative và positive

1. She told u đồ sộ go upstairs.

2. He told u đồ sộ close the door behind u.

3. He advised us not đồ sộ be late.

4. She told him đồ sộ stop staring at her.

5. He asked her not đồ sộ be angry with him.

6. She told u đồ sộ leave her alone.

7. She warned us not đồ sộ drink and drive.

8. She told John đồ sộ stop smoking.

9. They told her not đồ sộ worry about them.

10. He asked u đồ sộ meet him at the cinema.

11. He said that he liked that tuy vậy.

12. She asked u where my sister was.

13. She said that she didn’t speak Italian.

14. They asked u đồ sộ say hello đồ sộ Jim.

15. He said that the film began at seven o’clock.

Bài 6. Chuyển những câu sau quý phái con gián tiếp. 

1. "Stop talking, Jin," the teacher said.

→ The teacher told Jin ......đồ sộ stop talking........... .

2. "Be patient," she said đồ sộ her.

→ She told her .......đồ sộ be patient........... .

3. "Go đồ sộ your bedroom," her mother said đồ sộ her.

→ Her father told her ........ đồ sộ go đồ sộ her bedroom......... .

4. "Hurry up," she said đồ sộ us.

→ She told us .......đồ sộ hurry up................ .

5. "Give u the key," he told her.

→ He asked her ...........đồ sộ give him the key.............. .

6. "Play it again, Somi," she said.

→ She asked Somi .................đồ sộ play it again............. .

7. "Stand up, Caron" he said.

→ He asked Caron .........đồ sộ stand up........... .

8. "Fill in the size, Madame," the receptionist said.

→ The receptionist asked the guest .............đồ sộ fill in the size........... .

9. "Take off your shoes," she told us.

→ She told us ........đồ sộ take off your shoes.............. .

10. "Mind your own business," she told u.

→ She told u ..........đồ sộ mind my own business....... .

Bài 7. Choose the correct answer.

1 - A; 2 - C; 3 - A; 4 - B; 5 - C;

6 - B; 7 - D; 8 - B; 9 - D; 10 - A;

Bài 8. Change đồ sộ reported speech using the person and the verb in brackets!

1 - Jack agreed đồ sộ try it again.

2 - Jim offered đồ sộ drive him/her school.

3 - The quấn promised đồ sộ pay u on Monday.

4 - The teacher threatened đồ sộ punish u if I didn’t keep quiet.

5 - Father asked u đồ sộ close the window.

6 - He begged u not đồ sộ hit the cát.

7 - The instructor commanded u đồ sộ move đồ sộ my right.

8 - Mother forbade us đồ sộ come home page after eleven.

9 - The cook instructed u đồ sộ mix the eggs with flour.

10 - Dad reminded u not đồ sộ forget đồ sộ lock the door.

Bài 9. Chuyển những câu sau về dạng câu trần thuật

1. “If the weather is fine, I will go on a picnic with my friends,” she said.

......She said if the weather was fine, I would go on a picnic with my friends................

2. “What would you vì thế if you had three days off ?” I asked him.

.........I asked him what he would had done if he had had three day off.............

3. “I would have come đồ sộ see you if I had known your address, Jim” she said.

..........She told Jim that she would had come đồ sộ see him if he had known his address............

4. “I’m sure she will help you if you ask her.” , he told u.

......He told u that he was sure she would help u if I asked her...............

5. “If Today were Sunday, we wouldn’t go đồ sộ school.” They said đồ sộ u.

............They told u if that day had been Sunday, they wouldn't had gone đồ sộ school................

6. She said đồ sộ u, “If I were you, I wouldn’t tell her about this.”

...........She told u that If she had been u, She wouldn't had told her about that.............

7. “There would not be enough seats if a lot of guests came.”, they said.

.........They said there wouldn't had been enough seats if a lot of guests had came.............

8. “You will be surprised if you meet him.” , Peter said đồ sộ Linda.

..........Peter told Linda that she would be surprised if she met him..............

9.The boy said : “I won’t be strong if I don’t swim everyday.”

........The boy told that he wouldn't be strong he didn't swim everyday..............

10. “What would you vì thế if you saw a snake ?” Nam asked Nga.

................Nam asked Nga what would she vì thế if she had seen a snake...............

Bài 10. Put into the reported speech.

1. Tom said: “I want đồ sộ buy a pocket calculator for my father.”

_____Tom said that he wanted đồ sộ buy a pocket calculator for his father.___

2. She said; “I once spent a summer in this village.”

____She said that she had once spent a summer in that village.____

3. The nurse said: “The patient in this room didn’t obey your orders, doctor.”

____The nurse told doctor that the patient in that room hadn’t obeyed his orders._____

4. They said đồ sộ u : “You taught us English last year.”

____They told u that I had taught them English the previous year._____

5. Mr. Brown said : “Our trip cost us two thousand dollars.”

_____Mr. Brown said that their trip had cost them two thousand dollars._____

6. He said đồ sộ her : “ I can’t find my hat anywhere in this room.”

____He told her that she couldn’t find his hat anywhere in that room._____

7. My father said đồ sộ them : “My secretary is going đồ sộ finish this job.”

___My father told them that his secretary was going đồ sộ finish that job.____

8. They said : “We can’t meet you here either today or tomorrow.”

_____They said that they couldn’t meet her there either that day or the next day.___

9. My mother said : “I think it won’t rain tomorrow.”

____My mother said that she thought it wouldn’t rain the following day._____

10. He said: “Your xế hộp has been stolen, John.”

____He told John that his xế hộp had been stolen.______

Bài 11. Khoanh tròn trĩnh vô đáp án đúng:

1 - C; 2 - C; 3 - C; 4 - C; 5 - C;

Bài 12. Chuyển những thắc mắc thẳng sau đây trở thành câu con gián tiếp.

1. Tony asked his girlfriend: “How many pairs of jean vì thế you have?”

_____Tony asked his girlfriend How many pairs of jean she had.________

2. “Are you going đồ sộ Da Nang thành phố next Friday?” Lan asked Phong.

______Lan asked Phong if/ whether he was going đồ sộ Da Nang thành phố the following Friday._______

3. “Have you gone đồ sộ see the movie "Ant-Man and the Wasp: Quantumania"?” Linh asked Lien.

___Linh asked Lien if she had gone đồ sộ see the movie "Ant-Man and the Wasp: Quantumania"____

4. “Does your sister live in Thai Binh, Huong?” Nam asked.

____Nam asked Huong if her sister lived in Thai Binh._________

5. “What are you doing now?” Jim asked his brother.

______Jim asked his brother what he was doing then._______

6. “Did you enjoy the birthday các buổi party yesterday?” my classmate asked u.

________My classmate asked u if I had enjoyed the birthday các buổi party the day before.______

7. My friends always ask me: "What kind of music vì thế you lượt thích the most?"

______My friends always ask u What kind of music I liked the most._______

8. “What have you done đồ sộ cope with your work stress?” My doctor asked u.

_______My doctor asked u what I had done đồ sộ cope with my work stress.______

9. “What vì thế you often vì thế if you are sad?” Jim asked u.

_______Jim asked u what I often did if I was sad.________

10. Jim asked me: "Who did you run rẩy into last night?"

______Jim asked u who I had run rẩy into the night before._________

Bài 13. Chuyển những thắc mắc thẳng sau đây trở thành câu con gián tiếp.

1. Lisa asked her boyfriend: “How many pairs of shoes vì thế you have?”

Lisa asked her boyfriend __________that how many pairs of shoes she had.__________

2. “Are you going đồ sộ Hai Phong next week?” Peter asked Jane.

Peter asked Jane whether _____ she was going đồ sộ Hai Phong the following week.__________

3. “Have you done the washing?” Mom asked my sister.

Mom asked my sister __________whether she had done the washing.__________

4. “Does your brother live in Da Nang, Peter?” Jane asked.

Jane asked Peter __________whether his brother lived in Da Nang.__________

5. “What are you doing now?” Tony asked his father.

Tony asked his father __________what he was doing then.__________

6. “Did you enjoy the meeting last night?” my classmate asked u.

My classmate asked u ______whether I enjoyed the meeting the previous night.______

7. Peter said :"I am looking forward đồ sộ my brother’s present".

Peter said he _________was looking forward đồ sộ his brother’s present_________

8.  “I have just received an gmail from my foreign friend.” Phong said đồ sộ u.

Phong said đồ sộ u _________he had just received an gmail from his foreign friend._________

9. “What vì thế you often vì thế if you are stress?” Tony asked u.

Tony asked u __________what I often did if I was stress.__________

10. Peter said: "I hope it will be sunny tomorrow.”

Peter said he  __________hoped it would be sunny the following day. __________

Bài 14. Change into "Reported speech"

1. Mr. Brown told Ann, 'Please give u some food!'

Mr. brown asked ____Ann đồ sộ give him some food.______

2. I said đồ sộ her, 'Don't make noise in class!'

I told________her not đồ sộ make noise in class._________

3. Peter said 'Can you help u, Juan?"

Peter asked Juan ______to help him._____

4. She told him "Don't swim the in sea!"

She ____told him not đồ sộ swim in the sea.______

5. The tiger said đồ sộ the farmer "Show u your wisdom!"

The tiger asked ______the farmer đồ sộ show him his wisdom._________

6. They said đồ sộ u "Don't drive too fast, please"

They told _____me not drive too fast._______

7. He told u "Can you lend u your dictionary"

He asked ______me đồ sộ lend him my dictionary._________

8. The man said "Please tell u the way đồ sộ the post office"

The man told u _____to tell him the way đồ sộ the post office._______

9. The teacher told us "Don't put your legs on the table"

The teacher ordered ______us not đồ sộ put our legs on the table.________

10. "Could you open the door, Linh!"

He asked Linh _____to open the door._______

Bài 15: Điền vô vị trí trống không kể từ thích hợp “said” hoặc “told”

1. He told u a nice story.

2. Sarah said đồ sộ her mum that she was sick.

3. We said that we were going đồ sộ leave that night.

4. Paul said his books were missing.

5. She said that she would take the dog out that night.

6. Brian said that he had moved đồ sộ Canada the week before.

7. Dan told Lara đồ sộ stop spending ví much money.

8. Our teacher told us that Christopher Columbus had discovered had discovered America.

9. He said they would arrive the following day.

10. They told her đồ sộ come early.

Xem thêm: nạp thần thú đại chiến

11. Fiona said đồ sộ Kate that she had bought a nice skirt the day before.

12. I was sure that he told the truth.

Tải hoàn hảo cỗ nội dung đề ganh đua và đáp án bên trên đây: Bài tập luyện giờ đồng hồ Anh lớp 8 về câu trần thuật với đáp án. Mời độc giả xem thêm tăng nhiều tư liệu ôn tập luyện Tiếng Anh lớp 8 cả năm không giống nhau được update liên tiếp bên trên VnDoc.com.